Hoe hij dit beleeft en welke waardevolle samenwerking dat oplevert, lees je hieronder.
“Het mooiste aan mijn functie is psychosociale ondersteuning kunnen bieden aan de medewerkers wanneer daar behoefte aan is. Vanuit mijn houding van neutraliteit, betrokkenheid en respect probeer ik samen met de medewerker de bestaande problemen te ordenen en te verhelderen.
Het lijntje met Sociaal Fonds: sociale smeerolie!
De adviseur van het Sociaal Fonds, benaderde mij en stelde zich voor als mogelijke begeleider voor medewerkers die in de financiële problemen zijn geraakt of dreigen te komen. Ik kwam met het fonds verder in contact via medewerkers die vanwege verschillende omstandigheden niet bij machte waren om hun financiële huishouding op orde te houden. Sociaal Fonds fungeert als een soort sociale smeerolie dat er mede voor zorgt dat de medewerkers gezond en vitaal blijven.
Samen van betekenis door waardevolle samenwerking
In de lange samenwerking met het Sociaal Fonds losten we samen vele zaken op. We weten elkaar snel te vinden en handelen daadkrachtig. Het is niet altijd makkelijk om deze gevoelige situaties te begeleiden. Maar de waarde ligt vooral in het feit dat medewerkers weer een goede financiële toekomst tegemoet kunnen zien. Even geen zorgen meer hebben en zich weer volledig kunnen richten op het gezin of op zichzelf.
Frequentie van samenwerken
Dat verschilt en gaat soms gepaard met wat zich afspeelt in de maatschappij. Denk hierbij aan wat er nu speelt rond corona of wat er destijds speelde tijdens de kredietcrisis. In dit soort situaties kunnen er allerlei ‘side effects’ zich voordoen. Denk aan werk dat wegvalt bij gezinsleden of binnen de familie waardoor het huishoudboekje onder druk komt te staan. Of onverwachte verbouwingskosten van een huis in verband met een ongeluk.
Verschil in problematiek door de jaren heen
Ik zie een toename op het gebied van echtscheidingen waardoor medewerkers geconfronteerd worden met grote financiële problemen. Ook de zorgkosten, zorgen voor een terugkerend financieel probleem. Daarnaast veroorzaakt de huizenmarkt vanwege de hoge prijzen een stagnering in de doorstroming van jonge mensen (starters). Voor hen valt hierdoor hun toekomstperspectief weg.
Impact van corona
De financiële effecten van corona zijn nog niet echt merkbaar binnen onze organisatie. Wel houd ik mijn hart vast als deze coronacrisis nog lang aanhoudt. Dit kan leiden tot situaties waarbij de medewerkers en hun gezinnen geconfronteerd worden met de gevolgen die spelen binnen andere beroepsgroepen. Bijvoorbeeld werk dat wegvalt waardoor hun inkomens onder druk komen te staan. Ook het thuiswerken kan leiden tot hogere kosten als deze situatie veel langer gaat duren. Denk hierbij aan hogere energiekosten en het wegvallen van vergoedingen.
Schroom niet, neem vroegtijdig contact op
Ervaar je problemen in jouw sociale of financiële situatie? Schroom dan niet om voortijdig contact op te nemen met het Sociaal fonds of het bedrijfsmaatschappelijk werk. Blijf gezond en misschien tot ziens.”