Wilmke van Future Communication hielp Stichting Sociaal Fonds van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat haar website digitoegankelijk te maken. Stichting Sociaal Fonds biedt hulp aan collega’s in financiële noodsituaties. Via de website kunnen zij allerlei zaken regelen. Voor collega’s met een beperking is dit echter niet altijd mogelijk of eenvoudig. Hierdoor zijn ze afhankelijk van anderen.
Verbeteringen doorvoeren en mensen trainen
“We zijn gestart met het analyseren van de website. Daarna hebben we verbeteringen doorgevoerd om de website ook voor mensen met een beperking toegankelijk te maken. Denk aan afbeeldingen een duidelijke naam geven, zodat een gebruiker met een visuele beperking deze door middel van voorleessoftware ‘begrijpt’. Een link in hetzelfde tabblad laten openen om te voorkomen dat de gebruiker denkt dat de link niet opent. Maar ook meer voor de hand liggende aanpassingen, zoals teksten in alinea’s opdelen en van duidelijke tussenkoppen voorzien. Nu volgt nog een ‘how to’ sessie om de medewerkers te trainen die hier in hun dagelijkse werk mee aan de slag moeten.”
Een mooie verandering in de leefomgeving
“Door mijn werk voldoet Stichting Sociaal Fonds aan de verplichting vanuit de overheid. Maar wat ik vooral heel waardevol vind, is dat mensen met een beperking nu zelfstandig zaken kunnen regelen op de website. Ze zijn niet meer, of in ieder geval minder, afhankelijk van anderen. Hierdoor worden ze in hun kracht gezet. Ik heb daar niet eerder zo naar gekeken, maar nu ik erover nadenk, realiseer ik mij dat ik iets heel moois heb bereikt. Het is een fijne gedachte om aan deze verandering te hebben bijgedragen.”
Op een andere manier naar websites kijken
“Voor deze opdracht keek ik naar een website zoals ieder ander die ‘nergens last van heeft’. Deze opdracht was een echte eye opener. Ik kijk nu heel anders naar websites en zie hierdoor veel ontoegankelijkheden. Deze manier van werken was nieuw voor mij toen ik met deze opdracht begon, maar pas ik nu ook bij andere opdrachten toe. Dit is vanzelfsprekend geworden. Hiermee zorg ik ook voor een andere kijk bij websitebouwers, waardoor ik help betere websites te maken.”
De online wereld vriendelijker maken
“Overheidsinstanties zijn verplicht om hun website en mobiele apps digitoegankelijk te maken, maar het zou ook heel waardevol zijn voor tal van andere websites en apps. Van een webshop van een supermarktketen tot aan een socialmediaplatform. Dat zou de online wereld een stuk vriendelijker en inclusiever maken. Vanuit die gedachte zal ik zeker verbetervoorstellen doen aan andere opdrachtgevers die geen digitoegankelijkheidsplicht hebben.”