Mijn naam is Hiske Zandvliet, sinds twee jaar werk ik als Adviseur Bedrijven bij Geldfit. In mijn dagelijks werk adviseer ik bedrijven hoe zij hun dagelijkse contacten met klanten en werknemers kunnen benutten om financiële gezondheid en geldzorgen bespreekbaar te maken. En hoe zij van daaruit mensen in contact te brengen met hulp bij hun geldzaken als dat nodig is.
De aanleiding voor mij om dit werk te gaan doen is tweeledig geweest. Hiervoor werkte ik bij ABN AMRO Bank. Tijdens een project voor een afdeling Debiteurenbeheer werd ik me ervan bewust hoeveel huishoudens moeite hebben om rond te komen. Dat terwijl ik op dat moment zelf behoorlijk met schuldenproblematiek kampte. Ik vond het zo confronterend om te beseffen dat er bij veel meer huishoudens zoveel zorgen achter de voordeur plaatsvinden. Niet lang daarna maakte ik een overstap naar Geldfit, om maatschappelijk te kunnen bijdragen
De oorzaak van mijn geldproblemen was een combinatie van factoren. Met een eigenlijk te kleine buffer kon ik een financiële tegenvaller rond de aankoop van mijn woning in 2012 moeilijk opvangen en toen ik in 2014 door een ongeluk langdurig ziek werd, werd het financieel steeds moeilijker.
Het was dus een kwestie van pech en omstandigheden, maar achteraf gezien ook van mijn eigen gedrag. Ik stuurde niet goed bij, omdat ik de situatie niet meer goed overzag en steeds meer vanuit stress en korte-termijn-oplossingen gaan handelen. Ik heb dit bijna acht jaar een soort van vol gehouden, tot de problemen zo groot waren dat ik me overgaf aan het krijgen van hulp.
Een leidinggevende indertijd zag dat het niet goed met me ging en maakte ook mijn financiële situatie bespreekbaar. Ze wees me op het Sociaal Fonds van ABN AMRO, waar ik schoorvoetend aanklopte voor hulp. Dat was ontzettend spannend, want ik moest openheid geven over de enorme puinhoop die ik ervan had gemaakt. Wie kreeg dat allemaal te zien? Wat zouden ze ervan vinden? En vooral ook; hoe groot zou de bemoeienis worden van iemand anders met mijn leven en de keuzes die ik daarin wilde maken?
Achteraf ben ik blij dat ik de stap heb gezet. Het was kwetsbaar en pijnlijk om onder ogen te komen, maar het betekende een enorm keerpunt in mijn situatie. Ik kreeg een gift van het fonds, die het mogelijk maakte om mijn hypotheek te herstructureren waardoor mijn maandlasten omlaag konden.
Daarnaast heb ik samen met een vrijwilliger van Schuldhulpmaatje gewerkt aan inzicht in mijn financiën en het maken van goede afspraken over het aflossen van mijn schulden. En het bijsturen van mijn uitgaven, zodat die beter in balans kwamen met mijn inkomsten.
Het gaat nog wel een aantal jaren duren voordat ik volledig schuldenvrij ben. Maar ik heb nu grip op de situatie en ben vrij van de enorme stress die mijn geldproblemen met zich meebrachten. En dat gun ik iedereen.
Het Sociaal Fonds van I&W juich ik dan ook van harte toe, zeker nu ik zelf heb ervaren hoe waardevol hulp kan zijn vanuit een fonds via de werkgever. Maar ik herken óók de enorme drempel die er kan zijn om er aan te kloppen voor hulp.
Aan eenieder die dit leest wil ik dan ook graag meegeven hoe waardevol het kan zijn om zorgen bespreekbaar te maken. Of je nu zelf geldzorgen ervaart of dat je waarneemt dat iemand in je omgeving mogelijk worstelt met zijn of haar situatie. Het voelt kwetsbaar, maar het kan zo’n enorm verschil maken!
Sociaal Fonds I&W en Geldfit
Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Samen met aangesloten partners wijzen we mensen op Geldfit, zodat zij financieel gezond kunnen blijven of worden.
Via de website geldfit.nl krijgen ze snel en simpel een overzicht welke stappen zij nu kunnen zetten in hun situatie. Ook staat er altijd iemand klaar om via de chat of het landelijk telefoonnummer 0800-8115 mee te denken. Komen mensen er zelf niet uit, dan brengt Geldfit hen in contact met een passende organisatie in de buurt.
Sociaal Fonds I&W heeft een eigen Geldfitpagina. Op deze pagina staan de contactgegevens van het Sociaal Fonds bij het volledige aanbod van Geldfit. Je kan er bijvoorbeeld een korte Geldfittest doen om te zien hoe je er financieel voor staat. Of je vindt er een Potjes-check om te zien of je recht hebt op lokale regelingen en toeslagen.
Benieuwd wat Geldfit allemaal biedt? Kijk eens op www.geldfit.nl/minienw