Bij een tijdelijk verblijf (ongeacht het doel) in een ander EEG-land*, Zwitserland, Macedonië en Australië heb je als Nederlands verzekerde in geval van ziekte of een ongeval recht op medische zorg.
Deze regeling geldt alleen voor de medische verzorging volgens de wettelijke regelingen van het andere land. In sommige landen is die verzorging gratis. In andere landen betaal je een deel van de kosten. Soms komt het ook voor dat je alle kosten direct moet betalen en daarna de vergoeding pas kan aanvragen. Bewaar dus al jouw rekeningen, voorschriften en kwitanties.
Meer informatie over zorgverzekeringen en buitenland kun je vinden op de website van het College voor Zorgverzekeringen.
De European Health Insurance Card (EHIC) is bedoeld voor een betere toegang tot de gezondheidszorg en een snellere vergoeding van de gemaakte kosten. Deze kaart geeft echter geen dekking als je de bedoeling hebt om een bepaalde medische behandeling in het buitenland te ondergaan. Bij een geplande ziekenhuisopname heb je toestemming van OHRA nodig.
Waar vraag je een EHIC aan?
De Europese verzekeringskaart kun je gratis bij EHIC aanvragen. Ook op de website van OHRA vind je meer informatie. Iedere verzekerde, dus ook kinderen, krijgt een eigen kaart. Vraag de kaart minimaal een week voor jouw vertrek bij OHRA aan.
Je kunt als je medische zorg nodig hebt, de kaart laten zien aan de buitenlandse zorgverlener of in het ziekenhuis. De EHIC is een jaar geldig en moet dus ieder jaar worden aangevraagd.
Heb je jouw Europese ziekteverzekeringskaart niet (tijdig) aangevraagd, ben je de kaart verloren en heb je medische zorg nodig tijdens jouw verblijf in het buitenland? Je kunt dan een vervangend document bij de OHRA Hulpdienst aanvragen op telefoonnummer + 31 20 664 45 31. Dit document heeft dezelfde waarde als de Europese kaart, maar de geldigheid is beperkt tot de duur van het verblijf.
Op vakantie zonder EHIC
Het gebruik van de kaart is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf voor te schieten en na terugkeer in Nederland bij OHRA te declareren. In dat geval worden op grond van de basisverzekering de kosten van de medische hulp in het buitenland vergoed tot maximaal de kosten. Deze kosten werden vergoed als de behandeling in Nederland had plaatsgevonden. Dit geldt ook wanneer een buitenlandse zorgverlener de kaart niet accepteert.
Bel bij een ziekenhuisopname in het buitenland altijd met de OHRA Hulpdienst: + 31 20 664 45 31. De OHRA Hulpdienst is 24 uur per dag bereikbaar, ook in het weekend. Vind dit nummer ook terug op jouw OHRA Zorgpas. Gebruik in het telefoonnummer niet 00 voor de landencode. Het verschilt per land wat je eerst moet draaien voordat je naar het buitenland belt.
Aanvullende zorgverzekering of reisverzekering niet overbodig
Het is verder raadzaam om ook een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af te sluiten, omdat slechts enkele EU-landen alle medische kosten vergoeden. Als je een aanvullende OHRA zorgverzekering hebt, dan worden de werkelijke kosten van de spoedeisende medische hulp in het buitenland en de eventuele medisch noodzakelijke repatriëringskosten vergoed. Voor extra reis-, verblijf- en repatriëringskosten (ontstaan door ziekte of ongeval) kun je een reisverzekering afsluiten.
Op vakantie of zakenreis buiten de EEG, Zwitserland, Macedonië en Australië
Als je buiten deze landen op vakantie of op zakenreis gaat, kun je geen gebruik maken van de EHIC.
Je bent op grond van de basisverzekering verzekerd voor de kosten van de medische hulp tot maximaal de kosten die vergoed worden als de behandeling in Nederland had plaatsgevonden. Als je een aanvullende OHRA zorgverzekering hebt dan worden de werkelijke kosten van de spoedeisende medische hulp in het buitenland en de eventuele medisch noodzakelijke repatriëringkosten vergoed.
*Dit zijn de EU-landen (dit zijn de EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).